MECENASCONCERTEN - ZONDAG 8 APRIL

Doet u mee - For the Love of Music…?


“Vanaf het prille begin heb ik mijn festival tot een unieke ontmoetingsplek willen maken met ruimte voor inspiratie, experiment en dialoog. Kamermuziek leent zich hier bij uitstek voor omdat het de meest directe en persoonlijke manier van muziek maken is. Er is geen dirigent of leider. Er is alleen teamspirit, chemie én het gezamenlijk streven naar perfect samenspel. De huiskamer is de meest oorspronkelijke omgeving voor kamermuziek. Musici en toehoorders zitten dichtbij elkaar. Hierdoor springt de ‘vonk’ van de muziek snel over. De ultieme setting dus om de relatie tussen muziekliefhebber (mecenas) en musicus te onderzoeken…

Ik nodig u van harte uit op 8 april 2018 gastvrouw of -heer te zijn van een Mecenasconcert.”


Violiste, oprichter & artistiek leider Eva Stegeman


“Waar een Maecenas is, komt ook wel een Vergilius…” - Marcus Valerius Martialis (40-104 AD)

In 2018 bestaat het Internationaal Kamermuziekfestival Den Haag 15 jaar. Dit vieren we met een bijzondere jubileumeditie. Onder het motto For the Love of Music onderzoeken we van 4 tot en met 8 april 2018 de bijzondere relatie tussen mecenas en kunstenaar aan de hand van een rijkgeschakeerd programma rond belangrijke mecenassen en hun protegés. We volgen het voorbeeld van de man aan wie we het concept en de term ‘mecenaat’ te danken hebben: Gaius Cilnius Maecenas (70-8 AD), raadsman van keizer Augustus. Hij was financier van dichters als Horatius, Propertius en Vergilius. Tijdens zijn uiterst succesvolle carrière als diplomaat in het Rome onder keizer Augustus, verwierf Mecenas bekendheid als beschermheer van kunstenaars. Hij huldigde het principe dat men soms vrijgevig moet zijn, om later des te meer terug te krijgen.

In de het kader van het thema zijn wij voor een bijzonder programma-onderdeel op zondag 8 april 2018 (Mecenasconcerten) op zoek naar hedendaagse mecenassen die het leuk lijkt om ons festival te steunen in de vorm van het organiseren van een huisconcert in eigen huis. Hiermee grijpen we terug op de oorspronkelijke praktijk van de kamermuziek. Samen met muziekliefhebbers van vandaag de dag ontstaat zo een serie unieke huiskamerconcerten waarbij u als mecenas de kans geboden wordt om te proeven aan het vak van concert-programmeur. Zou u bijvoorbeeld het ATOS Trio of andere topmusici van het festival zelf willen uitnodigen en tegelijkertijd deze speciale festivaleditie willen helpen realiseren? Dit is uw kans, en nog wel in uw eigen salon!’

De Mecenasconcerten zijn dé gelegenheid om op niveau te genieten van kamermuziek in haar originele setting: intens, persoonlijk, met de muziek dicht op de huid. Als gastvrouw of gastheer programmeert u samen met artistiek leider Eva Stegeman het concert van uw eigen Haagse Huiskamer. U heeft als mecenas mede de regie: een unieke kans om zelf aan de wieg te staan van de samenstelling van een programma. In nauw overleg ontwerpt u het programma van uw dromen, passend bij uw ruimte en de ambiance. U bepaalt of uw gasten Bach, Schubert, Satie of Pärt of iets heel anders te horen krijgen en bijvoorbeeld hoe uitgebreid of beknopt een toelichting moet worden gepresenteerd. Ook een muzikaal-artistieke reflectie op een voor u relevant thema is bespreekbaar. Het concert kan zelfs interactief worden uitgevoerd. Als uw huiskamer het toelaat worden enkele openbare kaarten voor het concert verkocht en plaatsen we het concert in onze festival brochure. Maak van uw eigen huiskamer een inspirerende ontmoetingsplek! 

Zoals elk jaar komen tijdens ons festival topmusici van over de hele wereld bij elkaar. Met deze musici én het aanstormend kamermuziektalent van het Koninklijk Conservatorium verzorgen wij de Mecenasconcerten. De kosten voor het huiskamerconcert beginnen bij € 1.500 en zijn mede afhankelijk van uw artistieke wensen (denk bijvoorbeeld aan bezetting, duur van het concert, repertoire etc). Vanzelfsprekend bent u als mecenas eregast op ons festival.

Heeft u interesse? Neemt u dan contact op met zakelijk leider Onno Ephraim via directie@kamermuziekfestivaldenhaag.nl

Editie 2018 'For the Love of Music' - 4 t/m 8 april