THEMA 2018: FOR THE LOVE OF MUSIC

Het Internationaal Kamermuziekfestival Den Haag beleeft in 2018 zijn vijftiende editie. Een bijzonder jubileum en een goed moment om het publiek onze ‘nieuwe jas’ te presenteren. Vanaf 2018 zal het festival verder gaan onder een frisse nieuwe naam: Classical Encounters. 

Classical Encounters is een ontmoetingsplek voor (kamer)muziekliefhebbers en een broedplaats voor creatief avontuur. Het festival is niet alleen een podium voor muziek, maar ook zelf een laboratorium waarin musici de artistieke reikwijdte van hun muzikale performance onderzoeken. 

Onder het motto 'For the Love of Music' staat van 4 t/m 8 april 2018 de bijzondere relatie tussen de kunstenaar en mecenas centraal. Mecenassen hebben in de muziekgeschiedenis altijd een sleutelrol vervuld. Ze hebben niet alleen het ontstaan van nieuwe composities gefinancierd, maar vaak ook een creatieve rol gespeeld door bijvoorbeeld mee te denken over de inhoud van nieuwe stukken. Denk bijvoorbeeld aan Prins Lobkowitz die opdrachten gaf aan Beethoven, Baron Von Swieten die een groot weldoener was voor onder anderen Mozart, of de zeer welgestelde Zwitserse mecenas Paul Sacher die bevriende componisten als Bartók, Stravinsky, Berio en Strauss compositieopdrachten gaf. In deze editie presenteren we programma’s rond opvallende weldoeners en hun protegés. Het thema is niet bedoeld als pleidooi of zoektocht naar geldschieters, maar als een vinger aan de pols van de huidige stand van zaken, waarbij kunstenaar en liefhebber zich opnieuw tot elkaar leren verhouden.