In vuur en vlam

Josef Suk – Ballade in d-klein voor strijkkwartet
Ludwig van Beethoven – Strijkkwartet in F, opus 18/1
Leoš Janáček – Strijkkwartet nr. 2, “Intieme brieven”

In vuur en vlam raakte de componist Leoš Janáček voor zijn leerlinge Kamila Slösslová. Hij richtte hartstochtelijke liefdesbrieven aan haar en het vurige strijkkwartet ‘Intieme brieven’. We presenteren dit meesterwerk, dat van passie overkookt, in combinatie met Janáčeks openhartige proza.

Beethoven was verzot op Shakespeare en liet zich voor zijn Eerste Strijkkwartet inspireren door Romeo en Julia. Ook hij liet vuur en vlam toe in zijn kwartet, dat zich daarom verrassend goed laat combineren met Janáčeks ‘Intieme brieven’.

De primarius van het festivalkwartet is Gordan Nikolić; aan vrijwel elke editie van Kamermuziekfestival Den Haag werkte hij mee. Hij is muzikaal leider van het Nederlands Kamerorkest en een compromisloos musicus die in de geest van elk stuk diep wil doordringen. Op zijn verzoek zijn repetitiesessies ingepland zonder tijdslimiet. Tot in het holst van de nacht zullen de vier musici gaan werken om elke nuance van Janácˇeks kwartet recht te doen.

Met Eva Stegeman en Ursula Smith heeft Nikolić in het festival al vaak strijkkwartetten uitgevoerd. Tussen de musici, die wars zijn van routine, bestaat een bijzondere chemie. Dit jaar voegt de altviolist Emlyn Stam zich in hun gezelschap.

Leo Samama licht het programma met de musici toe tijdens het concert.

Gordan Nikolić > viool | Eva Stegeman > viool | Emlyn Stam > altviool
Ursula Smith > cello | Leo Samama > presentatie

Normaal € 30,– | Ooievaarspas en jongeren t/m 27  € 12,–

Share |