Vurige passie (inclusief Virtuoos vuurwerk bij Kaarslicht)

Franz Liszt – Tristia voor pianotrio
Leoš Janáček – Strijkkwartet nr. 1, ‘Kreutzer Sonate’
Antonín Dvořák – Pianokwintet nr. 2, opus 81

> 19.15 – Inleiding door Leo Samama en Radim Sedmidubský (de altviolist van het Škampa Kwartet)

Het was een onvergetelijk debuut in Nederland. Kit Armstrong kwam in 2006 naar het Kamermuziekfestival Den Haag; Eva Stegeman was hem in Londen op het spoor gekomen. Wie hem destijds hoorde spelen, heeft het er nog over. De pianist was slechts veertien jaar oud en toen al een protegé van Alfred Brendel. Sindsdien is zijn ster pijlsnel gerezen. De NRC zette hem onlangs op een lijstje met zestien ‘cultuurtalenten om in de gaten te houden.’ In maart maakt hij voor het eerst zijn opwachting in de serie Meesterpianisten in het Concertgebouw. En een maand later komt hij terug bij ons.

Kit Armstrong bundelt zijn krachten met het wereldvermaarde Škampa Kwartet, in Tsjechisch repertoire op eenzame hoogte. De vier strijkers uit Praag spelen Janáčeks Eerste strijkkwartet, ‘Kreutzer Sonate’. Het is geïnspireerd door Tolstois gelijknamige roman over een gepassioneerde verhouding die op de klippen loopt. Kit Armstrong schuift aan voor Dvořáks geliefde Tweede pianokwintet, met de beroemde Furiant: een vurige dans. Het programma opent met Tristia, een bewerking voor pianotrio die Liszt maakte van Vallée d’Obermann, een van zijn meest verhitte pianostukken.

Dit programma is tot stand gekomen in samenwerking met het Dans- en Muziekcentrum Den Haag (Zuiderstrandtheater & Nieuwe Kerk).

Kit Armstrong > piano
Škampa Kwartet

Normaal € 30,– | Ooievaarspas en jongeren t/m 27  € 12,– (inclusief Virtuoos vuurwerk bij kaarslicht)

Share |