Virtuoos vuurwerk bij kaarslicht (gratis toegang voor bezoekers Vurige passie)

Franz Liszt – O lieb so lang du lieben kannst (bewerkt voor viool en piano)
Niccolò Paganini
– Caprice opus 1/9 (viool solo)
Franz Liszt – Grande Étude de Paganini nr. 5 in E (Allegrtetto dolcissimo "La Chasse")
Franz Liszt – Es muss ein Wunderbares sein (bewerkt voor viool en piano)
Niccolò Paganini – Caprice opus 1/24 (viool solo)
Franz Liszt – Grande Étude de Paganini nr. 6 in a (Quasi presto, a capriccio, "Thème et Variations")
Franz Liszt – Bist du! Mild wie ein Lufthauch im Mai (bewerkt voor viool en piano)
Franz Liszt – Prometheus (voor piano vierhandig)

Virtuoos vuurwerk stak Niccolò Paganini af. Daarmee hield hij rond 1830 het Europese muziekleven in zijn greep. Waar hij verscheen, werd hij als een superster onthaald. De violist was broodmager en had gloeiende ogen. Zijn verschijning was een aanleiding voor de meest wilde geruchten. Paganini zou niemand minder dan de duivel zelf zijn geweest. Dat hij tijdens zijn optredens door kaarsenvlammen werd beschenen, moet die indruk ongetwijfeld hebben versterkt.

In de Nieuwe Kerk klinken twee van Paganini’s duivels lastige Caprices opnieuw bij kaarslicht. Ze worden uitgevoerd door de jonge violist Michael Foyle, die onlangs als een komeet in het Oskar Back Concours verscheen en de eerste prijs mee naar huis nam.

Liszt was negentien jaar toen hij overdonderd raakte door Paganini’s vioolspel. Hij maakte bewerkingen van Paganini’s Caprices die hij later liet uitgeven als Grands Études de Paganini. U beluistert die spectaculaire etudes in afwisseling met Paganini’s originelen. Meesterpianist Kit Armstrong kruipt achter de vleugel. Voor Sony nam hij een veelgeprezen Liszt-cd op.

Liszts pakkende symfonische gedicht over Prometheus die het vuur roofde bij de Olympische goden mag natuurlijk niet ontbreken. Kit Armstrong en Hans Eijsackers vertolken Liszts eigen arrangement voor piano vierhandig.

Kit Armstrong > piano | Hans Eijsackers > piano | Michael Foyle  > viool

Gratis toegankelijk voor bezoekers Vurige passie
Losse kaarten: Normaal € 20,– | Ooievaarspas en jongeren t/m 27  € 12,–

Share |