Mesdag-concert

Johannes Brahms - Ballade opus 118/3 (arr. voor strijkkwartet)
Johannes Brahms - Meerfahrt (arr. met strijkkwartet)
Samuel Barber - Dover Beach voor strijkkwartet en bariton
Johannes Brahms - Intermezzo opus 119/1 (arr. voor strijkkwartet)
Johannes Brahms - Auf dem See (arr. met strijkkwartet)
Leo Samama - I fear not wave nor wind! voor strijkkwartet en bariton
(wereldpremière, compositieopdracht)
Ludwig van Beethoven - Strijkkwartet opus 132

In dit Mesdagjaar staan we stil bij Hendrik Willem Mesdag, de schilder van onvergetelijk mooie zeegezichten en het beroemde panorama.
De zee, waar Mesdag zoveel van hield, komt in verschillende composities aan bod. I fear not wave nor wind!, een gloednieuw werk van Leo Samama, beleeft zijn wereld­première. U beluistert hoe Samuel Barber met Dover Beach, voor bariton en strijkkwartet, een overrompelend mooie ode schreef aan de ruige kust bij Dover. Jasper Schweppe zingt bovendien fraaie zeeliederen van Brahms, die opgroeide in de havenstad Hamburg.

In 1825 maakte Hokusai in Japan zijn wereldberoemde houtsnede met de golf. Holland werd door een stormvloed getroffen. In datzelfde jaar voltooide Beethoven zijn strijkkwartet, opus 132. Het Dudok Kwartet speelt dit monument uit de kamermuziek als hommage aan Mesdag, die verzot was op Beethovens strijkkwartetten.

Mesdag zelf komt aan het woord over de zee in brieffragmenten, die worden gelezen door Henk Grootveld. Geboren en getogen op Scheveningen schreef hij verschillende dichtbundels (Lofzang op Den Haag & Scheveningen en Poëzie op Pootjes). Henk Grootveld is bestuursvoorzitter van Panorama Mesdag.

Jasper Schweppe > bariton | Henk Grootveld > verteller | Dudok Strijkkwartet

Normaal € 30,– | Uitpas € 27,50 | Studenten/ooievaarspas € 15,– | Jongeren t/m 27  € 11,–

Share |