Workshops kamermuziek op school

Internationaal Kamermuziekfestival Den Haag hecht een groot belang aan educatie. We willen graag nieuwe groepen jongeren op een directe en persoonlijke manier kennis laten maken met live kamermuziek.

Op initiatief van artistiek leider Eva Stegeman is daarom in 2008 een uniek samenwerkingsverband gestart met het Vrijzinnig-Christelijk Lyceum (VCL) te Den Haag. Speciaal voor dit project wordt jaarlijks een lesplan en lesmateriaal met muziekvoorbeelden en luisteropdrachten ontwikkeld rond het thema kamermuziek.


Eerst wordt het lesmateriaal in een aantal lessen behandeld door de muziekdocent. Aansluitend volgt een speciale workshop gegeven door artistiek leider Eva Stegeman en een andere festivalmusici. Op de lessenaars staan delen uit het festival-programma. De leerlingen zitten tijdens deze interactieve workshop vlakbij de musici en kunnen alles van dichtbij zien en meemaken. Alles mag gevraagd, alles mag gezegd...

De reacties van de leerlingen op de diverse stukken varieerden van mooi tot boos, heftig, dromerig, intens en hard. Met name valt het de leerlingen op dat er veel interactie was tussen de musici en dat ze (zonder versterker) zo hard konden spelen en dat de musici zo veel bewegen. Bijzonder was dat de leerlingen op twee meter afstand zitten van de muzikanten. Zo kunnen ze de muziek heel direct beleven.Enkele reacties van leerlingen:

"Eigenlijk best mooi én knap”
"Ik wist niet dat het zo moeilijk was, zeker zonder een dirigent”
"Er zaten mooie stukken bij, maar ook hele moeilijke”
"Ik zou er zelf nooit naar luisteren, maar vind het wel leuk dat ik dit heb meegemaakt”
"Dit is eigenlijk vet cool!”
"
Ik dacht dat het heel saai zou worden maar dat viel mee”
"
Ik dacht dat het alleen voor oude mensen was”

Share |