Haagse Meesters staan centraal in 10e editie

Ons festival bestaat 10 jaar en dat vieren wij uitbundig – met u! Ter gelegenheid van dit jubileum zetten we onze thuishaven in het zonnetje. We trakteren op het állerbeste uit 300 jaar Haagse kamermuziek, op de állermooiste locaties van de Residentie. Al grasduinend in de schatkamer van het Nederlands Muziek Instituut vond ik tussen de vele manuscripten voor elk festivalprogramma een geschikt werk van de hand van een heuse ‘Haagse Meester’. Naast klassiekers van Vivaldi, Beethoven en Schumann kunt u Haagse kamermuziek ontdekken van Van Anrooy, Graaf, De Roos, Verhulst, Voormolen en Van Wassenaer.

Zoals u weet vinden wij het erg belangrijk bij te dragen aan de ontwikkeling van jong talent. Onze jaarlijkse compositiewedstrijd is een goed voorbeeld. Dit jaar hebben wij de wedstrijd opengesteld voor jonge componisten uit de EU en ontvingen maar liefst 41 aanmeldingen, uit vrijwel alle lidstaten.

Zo’n enthousiasme is hartverwarmend en bewijst dat kamermuziek springlevend is. De drie finalisten en hun kwartetten worden in een concertfinale gepresenteerd tijdens het festival. Ook klinkt dan een andere, voor Den Haag heel speciale wereldpremière: het door Leo Samama voltooide Achtste Strijkkwartet van de Haagse componist Robert de Roos. Onze verjaarstraktatie aan de stad!
         
Welke bijzonderheden we verder voor u in petto hebben? Opnieuw lukte het om vioolfenomeen Gilles Apap naar Den Haag te brengen; hij neemt het voortouw in Vivaldi’s Vier Jaargetijden.
Ook laten wij u graag de musici van de toekomst horen in de jongtalent-serie Haagse Kamers. Internationale topcasts bundelen hun artistieke krachten tijdens de concerten op Kasteel Duivenvoorde en in het Vredespaleis. Voor de allerjongste oren is er een spannende kindervoorstelling. En als spectaculaire afsluiting ons Late Night Concert. Tijdens dit multidisciplinaire slot komt u oren en ogen tekort; grenzen tussen tijd en tijdloosheid, muziek en stilte, artiest en publiek, podium en zaal, licht en duister worden met de noot geslecht.

Namens de organisatie en de internationale festivalcast heet ik iedereen van harte welkom bij deze feestelijke jubileumeditie!

Eva Stegeman
Artistiek directeur


Bekijk brochure

Share |